Sverige – landet för kriminella

18 07 2009

Vad ska man tro på när ”ekonomisk brottslighet” straffas hårdare än all annan kriminalitet. Det finns dock frikort för vissa ekonomiska brottsligar och det är de som mer eller mindre har lagen på sin sida.

I Sverige har vi ett bankstöd som går ut på att en bank i Sverige inte kan gå i konkurrs – då går automatiskt Staten in och löser bankens skuld. Och Staten – Det är vi. Bankerna får då ytterligare en möjlighet att blåsa kunderna igen. Detta hände på 80-talets glada spenderdagar.. och detta hände nyligen igen om än på ett annat sätt. Hur de svenska kommunerna har kunnat trilla dit är också en legitim fråga att ställa. Kommunen har väl ansvariga för vem som hanterar kommuninnevånarnas skattemedel?

Många kräker på Pirate Bay och en del gör det med rätta. Ideologin om att inte lägga sig i vad som sprids på Pirate Bay är kluven och delas egentligen upp i två delar – det som är juridiskt olagligt att sprida och det som är moraliskt olämpligt att sprida.

Men huruvida sprider de FAKTISKA filerna är däremot dåligt omdebatterat och vad denne meta-data-distribitions-nav ska jämställas och lagföras under och DÄREFTER vilka skyldigheter Pirate Bay har mot de olika parterna.

De inkomster Pirate Bay har haft har varit reklamrelaterade och har inget direkt med de torrent-data att göra. Det Pirate Bay ska ställas inför juridiskt på den delen är om Pirate Bay resp enskilda personer bakom Pirate Bay har haft skyldighet att redovisa och skatta för dessa ekonomiska medel under Svensk Lag.

Att sexualbrottslingar kommer lindrigt undan är ingen nyhet. Det SKA finnas någon typ av bevisning på att ett sexualbrott skett – men det är ofta svårt att bevisa. Chansen att en person som våldtar någon på stan åker fast är betydligt större än om detta sker i ett hem. Om något förgriper sig sexuellt på ett barn i ett hem är chansen än mindre att förövaren åker fast. Av de flesta fall av sådan karaktär blir dömda beror på att dessa personer har erkänt.

Straffet på 80-talet var ett skämt – ett hån – för den som råkat bli utsatt för gärningsmannen. Idag är det generellt rimligare straff men ändå kan det kännas för lågt.

Det blir därför inte bättre för det Svenska Rättsamhället när åklagare vill lägga ner ett åtal på grund av att den som blivit våldtagen inte orkade mer av rättsväsendet och därför tog sitt liv. Det Svenska folket accepterade inte detta och åklagaren gav med sig och tog upp fallet igen. Internet och Massmedia har en positiv roll i att detta skedde. Men sedan ändrar Göta Hovrätt på Tingsrättens dom som vanligt till det lägre. Vi får hoppas att det går till HD för de brukar återställa ordningen något. Men det är HD själva och inga andra  som avgör om det ska tas upp där.

Mamma Lii har läst domen mot 42–åringen som stod åtalad för våldtäkt mot Sofie när hon bara var 14 år. Ett barn boende på behandlingshem, ett vilset barn som behövde stöd när hennes pappa plötsligt avled.

Sofie kom aldrig till rättegången. Klockan fyra på morgonen, med bara några timmar kvar till förhandlingarna i tingsrätten, hittade Mamman sin flicka död i badrummet.

Åklagaren valde att lägga ned åtalet. Men efter ett våldsamt opinionstryck togs målet upp på nytt. Och Sofies berättelse om övergreppen presenterades i form av sju timmars videoinspelade förhör.

Tingsrätten skriver i sin dom att videoförhören inte har samma bevisvärde som om Sofie själv kunnat berätta och svara på frågor i rättssalen. Därför ogillades åtalet för våldtäkt. 42–åringen fälls i stället för att han utnyttjade en person i beroendeställning.

Mamma Lii reagerar starkt mot skrivningen.

– Vad menas med beroendeställning? Hon var ju ett skräckslaget barn som han gav knark och sedan förgrep sig på. Var det hennes fel? Kan det någonsin vara ett barns fel när en vuxen man begår övergrepp?

– Hon behövde stöd och hjälp på behandlingshemmet efter en svår period i sitt unga liv. I stället fick hon fritt vara ute på stan och träffa en langare som tog total kontroll över henne. Lii minns dagen då Sofie äntligen tog mod till sig och berättade om övergreppen.

I Jönköpings tingsrätt dömdes 42-åringen till tre år, åklagaren hade yrkat på åtta år.

Han dömdes för ”fem fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”, våldtäkt mot Sofies kompis (då 16 år) och narkotikabrott.

Hovrätten ändrade sedan tingsrättens dom. Han döms nu istället till ett år och fyra månader. Åtalet om våldtäkt på Sofies kompis ogillas dessutom. Det finns ingen teknisk bevisning och domstolen menar att det inte finns tillräcklig stödbevisning.

En person som försökte smuggla in en kilo hasch åkte fast. Lång tid tog det innan det togs upp i domstol som dömde personen till ett års fängelse. Men det skulle dröja ytterliga lång tid innan personen skulle behöva inställa sig i fängelset. Under denna tiden fortsatte personen med större inköp och försäljning neråt i ledet samt hade viss annan kriminalitet (bl.a. häleri som ersättning för den narkotika personen sålde). Polisen visste och till slut dömdes personen för påföljd med ytterligare några månader straff.

Nu har det snart gått sju månader och det är snart ”muck” för personen – längre än så behövde denne inte ”skaka galler”.  Och vi lär se den personen och dess följe fler gånger på våra gator som distributör av narkotika till samhällets barn.

Det är därför av vikt att så många som möjligt av föräldrar och andra vuxna att agera föredömligt. Detta gäller inte bara ren narkotika utan även hur vi brukar alkohol.

Att Sverige har kallats ”svängdörrarnas land” känns inte konstigt när man läser att folk som egentligen ska i fängelse men som avviker – eller i vissa fall inte ens inställer sig från början till fängelset – helt sonika kan hålla sig undan och så småningom slippa det straff som är kvar (kvarvarandra straff preskriberas). Jag tittade faktiskt i kalendern för att kolla att det inte rörde sig om ett 1:a April skämt. Det var inte 1:a April.

Nää.. nu kan vi bara gå och vänta på att svinpesten (svininfluensan) snabbt ska plocka ner alla egoister, lurendrejare, knarkare/langare och pirater som fildelar så vi äntligen kan få det lugnare som vid 1350-talets mitt efter digerdöden. För den där jävla AIDSen tar ju evigheter på sig innan syndaren behagar dö!

http://www.aftonbladet.se/

http://www.aftonbladet.se/

http://www.aftonbladet.se/

http://www.aftonbladet.se/

http://www.aftonbladet.se/

http://www.aftonbladet.se/

Sänkt straff för sex mot barn – SVT

Sänkt straff för sex mot barn – Expressen

http://www.svd.se

http://sydsvenskan.se/Rymlingar-far-straff-preskriberat

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: