Välkommen till EUs Burma och Kina

26 06 2008

Estländska Europaparlamentarikern Marianne Mikko (s)Registreringsplikt för bloggare? Anonymitet, vad är det? Och varför behövs det egentligen? Skulle det lösa problemen med felaktig information eller ”skurk-aktiga” skribenter? Och tro inte att det begränsas där utan det kommer att gälla för samtliga personer som har en hemsida ö.h.t. Visst vill även jag ha bort alla skurkar på nätet som utnyttjar Internet som medium för deras illegala aktiviteter men detta lär inte stoppa dem. Lika lite som alla allmänna bevakningskameror i London hindrar att brott begås. Då menar jag brott i juridisk mening. Om tidningar inte klarar av att källgranska sina egna artiklar, varför ska vi då ålägga enskilda privatpersoner ett dylikt ansvar? Och var går gränsen mellan en allmän artikel och en artikel skriven ur den egna ”erfarenhetsbanken” ? Och pratar vi bara text? Vad med bilder? Ur juridisk synvinkel finns det redan lagar som hanterar förtal och sexuella trakasserier bl.a. även om, trots att man vet vem som står bakom brottet, de flesta fallen verkar läggas ner av en eller annan orsak. Och vad om bloggaren 1) inte bor inom EU men har en blogg på en server inom EU? 2) bloggaren bor inom EU men har bloggen på en server utanför EU? 3) Bloggaren inte bor inom Eu och ej heller har bloggen på en server inom EU men skriver om EU?

Och tro för böveln inte att det kommer att stanna där! För ca åtta år sedan läste jag en artikel i en dagstidining första April – det var ett skämt då men snart kommer det säkert att bli realitet i en eller annan form. Vad skämtet var? Att Skatteverket ville beskatta hemsidor! Beskattning är populärt – på skatteverket och på finansdepartementet – så länge det inte drabbar dem själva. Men de är å andra sidan ofta mer insatta än gemene Svensson om hur man ska kringå iaf del av beskattning. Och när vi ändå håller på och pratar om beskattning så är det intressant att skatteverket vill beskatta pokervinster men inte ge möjlighet till förlustavdrag. Eller beskatta säljarna på ex.v. tradera. Å andra sidan så spelar jag varken poker eller säljer prylar på tradera. Går ni på loppis i Malmö (och säkert andra större orter) som Fyndtorget eller Marknadsbörsen så kanske ni har märkt att loppisen inte är densamma som den var förr i tiden. Nu är det många ”nasare” som står här istället för att ha egen butik. Och inte nånstans står det någon information om huruvida de har företag eller ej så frågan är hur mycket som säljs svart eller rent av är stöldgods.

Vad är egentligen bakomliggande orsak till att den estländska Europaparlamentarikern Marianne Mikko (s) lägger fram detta förslag? Helt enkelt egenkär i sin gamla roll som stalinistisk journalist där hon månar om sitt eget yrke och ekonomi. Men jag håller med henne när det gäller mängden spam, felinformation och ont uppsåt, men detta är fel sätt att hantera det på. Käpprätt åt helvetes fel.

Källor:

Läs rapporten (pdf-fil)

Läs om förslagen på EU:s hemsida

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7969

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1405241.svd

http://www.europarl.europa.eu/members/

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=798088

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=798004

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/eu-vill-koppla-bloggarna.html

Denna artikel speglas också här..

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: